VERLENGDE AANBLAAS VOOR DE PAETZOLD SUBBASFLUIT

Door Henk van der Zanden, 20 april 2016

Toen ik op de muziekschool de grote subbas van Paetzold ging gebruiken, had ik meteen last van het moeilijk kunnen lezen van de muziekpartituur vanwege de grote 'dode hoek' van de fluit. Ik dacht dat te kunnen oplossen door het aanblaasmondstuk te verlengen. Met een stukje groene tuinslang van 15 cm, diameter 16 mm en een grijs koppelstuk voor electriciteitspijp (ook 16 mm) lukte dit prima en is het uiterst handig om langs de blokfluit de muziek te kunnen lezen.

De Paetzold heeft een relatief kleine windkap en een kort (10 cm) verstelbaar vierkant houten aanblaaskanaal met een opgestoken plastic mondstuk. Het stukje tuinslang verlenging van 15 cm levert geen probleem op voor de luchtstuw. Je blijft het gevoel houden van een direct aanblaasbare fluit. Als je dat vergelijkt met de lange aanblaaspijp van een standaard bas en die van de grootbas van Breukink van wel 160 cm, stelt die 15 cm niet veel voor.

Overigens laat ik alle stopdoppen van de Paetzold gewoon zitten. Ik haal het plastic mondstuk eraf en zet er de 15 cm slang met een koppelstuk tussen. Ik heb gemerkt dat het bijkomend voordeel is dat die stopdoppen niet meer nat worden. Het meeste condenswater blijft in de plastic slang hangen. Gewoon even uitblazen na afloop.

aanblaas-origineel
Origineel mondstuk
aanblaas-verlengd
Verlengd mondstuk

Hier nog een foto waar de stopdoppen aan de onderzijde van de fluit (houten bolvorm) en aan onderzijde van het houten aanblaasstuk (plastic kapje) duidelijk zichtbaar zijn.

aanblaas-close-up
Close-up