PIJNLIJKE OF TINTELENDE DUIM OF HAND

Als je een tijdje speelt dan kun je een prikkelend of dood gevoel krijgen in een duim of in een van je handen. Even stoppen met spelen en je hand schudden kan even verlichting brengen, maar het is toch zaak te proberen de oorzaak hiervan te vinden voordat er echt een probleem (b.v. RSI) ontstaat.

Een oorzaak kan zijn dat je met teveel kracht of spanning in je handen speelt. Ook een verkeerde houding van nek, schouder, elleboog of pols kan na een tijdje pijn veroorzaken. Als het telkens terugkomt is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen.
Bij iemand werden bijvoorbeeld nekklachten veroorzaakt door het gebruik van een voetenbankje, waardoor de muziekstandaard altijd schuin voor haar stond.

Tenorspelers hebben vaak last van hun rechter pols vanwege de ongelukkige hoek waarin ze hun rechter pols moeten houden voor een goede vingerzetting. Vooral mensen met kortere armen dan normaal en mensen met kleinere handen dan normaal zullen er eerder last van hebben. Een knik-tenor kan het spelen voor deze mensen veraangenamen.

Ook de keuze van de houtsoort kan een factor zijn. Hardhout, zoals b.v. palissander of grenadille, is een zware houtsoort en hoe groter de blokfluit wordt, hoe meer de keuze van het hout een rol van betekenis gaat spelen.

Je rechter hand kan soms ook te gespannen zijn bij het pakken van de juiste grepen. Zelf had ik veel last van mijn rechter duim bij het aanleren van de grepen van de hoogste octaaf op de altblokfluit doordat ik hierbij mijn vingers te hard op de gaatjes drukte. Voeg hierbij het gewicht van de grenadille alt en dan heeft de duim, die letterlijk alles moet opvangen, het moeilijk.
Doordat ik daarnaast ook de nagel van mijn linker duim nog eens te krampachtig in het duimgat drukte liep ik met twee pijnlijke duimen rond. Gelukkig heb ik een goede blokfluitleraar die de problemen onderkende en daardoor waren de problemen snel verholpen.

Voor een ontspannen houding van de vingers van de rechter hand is het misschien goed er aan te denken dat de vingers niet persé gebogen moeten zijn om de gaatjes met de punten van de vingers te bedekken. Je kunt het misschien meer ontspannen vinden door je vingers wat rechter te houden waardoor je de onderkant van het eerste vingerkootje gebruikt. Dat werkt net zo goed, zolang de gaatjes maar goed dichtgehouden kunnen worden.