BLOKFLUITMUZIEK

De interesse in het blokfluit spelen is nog steeds groeiend. Bovendien worden er volgens de Stichting Blokfluit ook steeds meer muziekstukken speciaal voor blokfluit gecomponeerd. Volgens hun database werden er in de 20ste eeuw tot 1960 ongeveer 140 stukken geschreven. In de zestiger jaren groeide dat aantal met ongeveer 200 nieuwe stukken, in de zeventiger jaren met ongeveer 550 nieuwe stukken, in de tachtiger jaren met ongeveer 740 stukken en in de negentiger jaren met meer dan 930 stukken. Hier onder volgen een aantal websites met gratis blokfluitmuziek en websites waar blokfluitmuziek besteld kan worden. Daar staan ook een aantal websites met blokfluitmethodes.

Op de blog van Guus Kuijs staan veel nieuwe arrangementen en composities voor zowel koor als blokfluit en tevens een AMV- en een blokfluitmethode. De bladmuziek is in PDF-bestand opgenomen en mag vrij gekopieerd worden. De muziek is ook, zij het in elektronische versie, te beluisteren.

Willibrord Huisman is amateurdirigent en -componist en vanouds ook amateurblokfluitspeler. Op zijn website staan drie stukken voor blokfluiten waarvan er twee vrij beschikbaar zijn (de derde is door Moeck uitgegeven). De website is: www.willibrordhuisman.nl
Als een ensemble het instudeert en opneemt dan houdt hij zich warm aanbevolen voor een mp3'tje of youtube'je.

Christian en Annette Mondrup uit Denemarken hebben veel oude muziek gearrangeerd en de bladmuziek, grotendeels voor blokfluiten, als pdf- en midi-files beschikbaar gesteld. Deze muziek is te vinden in het Werner Icking Music Archive, dat nu een onderdeel is van het International Music Score Library Project, en waar een zeer grote hoeveelheid bladmuziek te vinden is.

Helmut Kickton, Kantor van de Kreuznacher-diakonie in Duitsland, heeft veel bladmuziek voor o.a. blokfluiten verzameld en bewerkt en die als pdf-bestanden op de website van het Kantoreiarchiv gezet.

Wie op zoek is naar MP3-files van blokfluitmuziek zal op de website van de Italiaanse blokfluitist David Bellugi een hoop van zijn gading vinden.

Op RowyNet is een groeiende hoeveelheid solo bladmuziek te vinden voor allerlei instrumenten.

Simeon Klompmaker heeft een blokfluitduet voor alt en basblokfluit beschikbaar. De website is: www.simeonklompmaker.nl/blokfluit.htm.

Op de Italiaanse blokfluitsite Flauto Dolce kan je heel veel gratis bladmuziek vinden en downloaden. De komponisten staan in alfabetische volgorde wat het zoeken makkelijk maakt.


... en blokfluitmuziek die niet gratis is maar besteld moet worden:

Blokfluit & Muziek
Herman Kaldeway van Blokfluitinstituut FEW in Wezep heeft op zijn website Blokfluit & Muziek veel ensemblemuziek en goed lesmateriaal staan dat hij tegen kostprijs beschikbaar stelt, onder andere een heel goed boekje (L.8) met veel oefeningen als je bas wilt leren spelen.

Acanthus Music
Acathus Music is een uitgeverij die veel blokfluitmaziek aanbiedt. Ondanks dat deze uitgeverij in Zwitserland is gevestigd wordt u in het Nederlands te woord gestaan.

De Blokfluiters, door Hans van Gemert
Bundel met leuke blokfluitstukjes, ontstaan in en tijdens het begeleiden van diverse jeugdgroepen bij de Blokfluitgroep ('s-Hertogenbosch-Zuid), in de jaren 1978-1982. Sommige nummers zijn geschreven voor een eenvoudig ensemble (drie sopranen of twee sopranen en een tenor), bij andere nummers komt een uitgebreid instrumentarium aan bod (twee sopranen, alt, twee tenoren, bas, gitaar).
Verkrijgbaar via www.lulu.com.

Antiquariaat “De Minstreel” te Kampen
heeft een uitgebreide website met gebruikte bladmuziek voor allerlei instrumenten, waaronder de blokfluit.

De website van De Partiturenwinkel
heeft een groot assortiment aan partituren. Het loont de moeite om de website eens te bezoeken.

Gebruikte muziek
U zoekt 'gebruikte' bladmuziek voor allerlei instrumenten voor een zeer schappelijke prijs? Klik bijvoorbeeld voor blokfluitmuziek op 'overige instrumenten' bij www.gebruiktemuziek.nl

Op de website van DuifMuziek vindt u een groot repertoire muziek, waaronder blokfluitmuziek. Van veel stukken is de melodie te beluisteren en/of een voorbeeldpagina te downloaden.

muziekuitgeverij De Haske te Heerenveen geeft een groot aantal speelboeken en lesmateriaal uit.

Uitgeverij Izis geeft voor sopraan- en altblokfluit de serie Methode van de 21ste eeuw uit. Alle boeken zijn met meespeel CD.

"Musiceren blokfluitsgewijs" is een serie boeken van Blokfluiterij met in totaal ongeveer 300 muziekstukken voor sopraan-of tenorblokfluit. Bij elk boek wordt een meespeel-cd meegeleverd. Er zijn ook boeken voor alt, bas, samenspel en training.

Componist Margriet Verbeek heeft een aantal muziekboeken uitgegeven voor blokfluit en een ander instrument, o.a. voor blokfluit en piano, blokfluit, viool en kerkorgel, en blokfluit, dwarsfluit en gitaar. Meer informatie op haar website.

Hier een overzicht van nieuwe composities voor blokfluit door componist Hendrik de Regt uit Rotterdam.
Website uitgever: Lost in Time Press

Ensemble Dreiklang geeft diverse muziekboeken voor blokfluit uit, waaronder b.v. "Workshop Bassblockflöte", een praktijkgeoriënteerde serie leerboeken waarin stap voor stap de voor het ensemblespel benodigde vaardigheden op de basblokfluit worden behandeld.

Duets for One
Blokfluitdocent Owen Morse-Brown heeft een serie play-along CD's opgenomen voor het barok duet repertoire. Deze CD's zijn te bestellen via zijn site http://www.owenmorse-brown.com/duets/.

Partitura
Muziekwinkel in Turnhout, België met een Online Musicshop op de website www.partitura.be.

Musikverlag Bornmann
Dit "Spezialverlag rund um die Blockflöte" heeft een grote keuze aan blokfluitmuziekboeken op hun website www.musikverlag-bornmann.de.

Heinrichshofen’s Musikverlag
Door te zoeken op de verschillende blokfluiten vind je een grote keuze aan blokfluitmuziek: www.heinrichshofen.de/.

Edition Tre Fontane - Publishing house for recorder/Germany
Veel blokfluitmuziek en ook cursussen www.edition-tre-fontane.de.

Musikverlag G. Ricordi & Co.

Ook Schott in Mainz heeft een uitgebreide collectie blokfluit-muziekboeken.

Van de website van Musiklädle Schunder uit Karlsruhe kunt u gratis een uitgebreide catalogus met blokfluit-muziekboeken downloaden.

Algemene winkels voor bladmuziek

Broekmans & Van Poppel, Amsterdam en Utrecht
Muziekhandel Saul Groen, Amsterdam
Van der Heijde, Rotterdam

Engelse muziekuitgevers
Het Willobie Consort uit Engeland geeft veel van de muziek die ze zelf spelen ook uit onder de naam Willobie Press.
Oriel Library, Shropshire, Engeland.
Hawthorns Music, Stafford, Engeland.

Catalogus van Hedendaagse Blokfluitmuziek
De Stichting Blokfluit van Walter van Hauwe en Paul Leenhouts moet zeker vermeld worden. Hun belangrijkste activiteit is de publicatie van de Catalogus van Hedendaagse Blokfluitmuziek op het net. Volgens hun database staan de 20ste eeuwse Nederlandse componisten van blokfluitmuziek qua productie op een derde plaats achter Duitsland en Australië.